“Čitanje neke dobre knjige korisno je po zdravlje kao i telesno vežbanje.”
Immanuel Kant

 

 

Poštovani čitaoci i čitateljke,

Nakon što sam objavila prvi rukopis, priručnik za trudnice “Treba znati”, ispostavilo se da je zainteresovanost za ovom vrstom štiva velika. Pažljivo sam saslušala svaku pohvalu, svaku sugestiju i kritiku, s velikim interesovanjem pročitala svaki mejl i dobila želju da napišem drugi priručnik i fokusiram se na period mesec dana pre i mesec dana nakon porođaja.

Zato knjiga “Treba znati još ponešto” predstavlja pravi vodič pre svega za novopečenu mamu, ali nije na odmet da je pročitaju i tata i ostali koji će biti u direktnom kontaktu s novim članom porodice.

Cilj knjige čiji vam tekst poklanjam na upotrebu i procenu jeste da trudnici olakša poslednje dane trudnoće i nauči je da se pripremi za najvažniji dan u svom životu – dan kada će na svet doneti drugo živo biće. Ukoliko ste to upravo Vi, na pravom ste mestu! Naučićete iz ovih redova šta sve treba da pripremite za bebu, kako ćete se pripremiti za sam čin porođaja, a umnogome će Vam biti olakšano i snalaženje u prvih mesec dana nakon porođaja.

Direktan motiv za nastanak knjige “Treba znati još ponešto” su i svakodnevni razgovori sa trudnicama u zadnjem mesecu trudnoće i novonastalim majkama i očevima. Pažljivo osluškujući njihova pitanja, shvatila sam da ih muče iste teme i dileme. Zašto beba plače, štuca, ubrzano diše? Kako i kada da prepovijam bebu? Kada i kako da je hranim? Šta ako…

S vremenom, navikavajući se na novog člana porodice, sve se to veoma brzo savlada. Ali, činjenica je da je materinstvo novina za svaku ženu, posebno prvi dani koji predstavljaju period privikavanja i učenja novih uloga, ne samo majke i oca deteta, već i ostalih članova porodice.

Kod nekih žena, materinski instinkt se razvija dok je beba u materici (in utero), nekima nakon samog čina rađanja – kada majka vidi dete, čuje plač, oseti dodir i miris novorođene bebe. Kod manjeg broja majki, materinski instinkt razvija se par dana nakon porođaja. Iz pomenutih razloga, treba znati da je pored važnosti pripreme trudnice za porođaj podjednako bitna i priprema za prve dane materinstva, kao i nega i odgoj novorođenčeta.

Ispisujući stranice koje su sada ispred vas, potrudila sam se da svoje iskustvo iz prakse prenesem na papir i napišem knjigu koristeći rečnik blizak vama, populaciji kojoj je knjiga namenjena, uz korišćenje što manje stručnih izraza. Sa stručnog aspekta, dopunila sam informacije o pojavama karakterističnim za period novorođenčeta, počev od opreme za novorođenče, preko osobina novorođene bebe, razvoja pojedinih funkcija, pa do nege novorođenčeta, pojave najčešćih infekcija u tom periodu i sl. Ovde ima i korisnih informacija koje se tiču održavanja pribora za bebu i bebinog veša, kao i najčešća pitanja roditelja i odgovori na njih.

Pravovremena informisanost je prva prava korisna stvar koju budući roditelji čine za sebe i svoje novorođeno dete. Stoga u ruci imate pravo štivo, u šta ćete se i sami uveriti!

Kako budete čitale ovu knjigu, prepoznavaćete sebe i stanje u kom se nalazite i Vi i Vaša beba. I zato, pre nego što okrenete sledeći list, želim da vam kažem još ovo: drage moje čitateljke, neka vas u životu, što mi je davno rekao jedan prijatelj, vodi moto: “Šta ako…? – Pa šta ako!” Uverićete se da je to odličan način rešavanja dilema.

Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra
(kontakt e-mail: trudnocaibeba@gmail.com)