” Svako dete je neprocenjivo vredno. Svako je Božije stvorenje.”
Majka Tereza

 

 

Poštovani čitaoci i čitateljke,

Nakon što sam objavila prethodna izdanja ove knjige, ispostavilo se da je zainteresovanost za ovakvom vrstom štiva velika. Kroz savetodavni rad, kako na poslu, tako i kroz besplatno stručno savetovalište, pažljivo sam saslušala svaku sugestiju, kritiku i pohvalu, s velikim interesovanjem pročitala svaki mejl i dobila želju da napišem novo izdanje knjige pod nazivom “Treba znati – prvih šest nedelja posle porođaja”.

Pišući, fokusirala sam se na babinje – period od mesec i po dana posle porođaja koji sam dopunila pojedinim delovima.

Zato smatram da knjiga koju upravo držite u rukama predstavlja pravi vodič pre svega za novonastalu mamu, ali nije na odmet da je pročitaju i tata i ostali koji će biti u direktnom kontaktu s novim članom porodice.

Cilj knjige čiji vam tekst poklanjam na upotrebu i procenu jeste da budućoj majci olakša pripremu za novu ulogu, najvažniju u njenom životu. Ukoliko ste to upravo Vi, na pravom ste mestu!

Direktan motiv za dopunu i proširenje knjige su svakodnevni razgovori s novonastalim majkama i očevima. Pažljivo osluškujući njihova pitanja, shvatila sam da ih muče iste teme i dileme. Šta da spremimo za novorođeno dete? Da li ću imati dovoljno mleka za svoje dete? Šta ako…

Roditeljstvo je novina za svaku ženu, posebno prvi dani koji predstavljaju period privikavanja i učenja novih uloga ne samo majke i oca deteta, već i ostalih članova porodice. Kod nekih žena, materinski instinkt se razvija dok je plod u materici (in utero), nekima posle samog čina rađanja – kada majka vidi dete, čuje plač, oseti dodir i miris novorođenog deteta, dok se kod manjeg broja majki, materinski instinkt razvija par dana posle porođaja.

Ispisujući stranice koje su sada ispred vas, potrudila sam se da svoje iskustvo iz prakse prenesem na papir i napišem knjigu koristeći rečnik blizak vama – populaciji kojoj je knjiga namenjena, uz korišćenje što manje stručnih izraza.

Čitajući ispisane redove informisaćete se o pojavama karakterističnim za period novorođenčeta, počev od osobina novorođenog deteta, razvoja pojedinih funkcija, pa do nege novorođenčeta i pojave najčešćih infekcija u tom periodu, sve o oporavku majke posle porođaja, dojenju i još mnogo toga. Svakako, smatram da će Vam umnogome biti olakšano i snalaženje s detetom u prvih mesec i po dana posle porođaja.

Ovde ima i korisnih informacija koje se tiču održavanja opreme za novorođenče, kao i najčešća pitanja roditelja i odgovora na njih.

Pravovremena informisanost je prva prava korisna stvar koju budući roditelji čine za sebe i svoje novorođeno dete. Stoga u ruci imate pravo štivo, u šta ćete se i sami uveriti !

Kako budete čitale ovu knjigu, prepoznavaćete sebe i stanje u kom se nalazite i Vi i Vaše dete. I zato, pre nego što okrenete sledeći list, želim da Vam napišem još ovo: drage moje čitateljke, neka vas u životu, što mi je davno rekao jedan prijatelj, vodi moto: Šta ako? – Pa šta ako! Uverićete se da je to odličan način rešavanja dilema.

Po rečima Imanuela Kanta: “Podstičimo ono što je dostojno da budemo srećni!”

 

Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra
(kontakt e-mail: trudnocaibeba@gmail.com)