” Uglavnom kroz knjige uživamo u opštenju sa nadmoćnim umovima. U najboljim knjigama autori nam se obraćaju, daju nam svoje najvrednije misli i izlivaju svoju dušu u naše. Hvala bogu na knjigama!”
William Ellery Channing

 

Priručnik “Treba znati”, autora Slađane Crvenkov napisan je stručno, informativno i pre svega, tačno, ali ono što dominira utiskom kada se čita je da je napisan u jednom dahu, s ljubavlju prema svom ne samo poslu nego i vokaciji, a sa jednim ciljem – da se ženama koje se nalaze u jednom od najlepših, a istovremeno i najranjivijih perioda u svom životu da podrška, pruži informacija, omogući mir i samim tim i uspešan tok trudnoće i – kao kruna svega, porođaja.

U šest celina obuhvaćen je ceo period trudnoće, od samog začeća, preko porođaja, do babinja, kao i osnovnih karakteristika i potreba novorođenčeta, čime se na jedan sveobuhvatan način prilazi ovoj temi i na način pristupačan svima pojašnjavaju pojmove iz ove oblasti, daju odgovori na najčešća pitanja i, što je možda i najkorisnije, šire znanja, čime se uklanjaju najčešći strahovi i opterećenja nepoznatim ne samo trudnica, nego i njenih najbližih. Veoma su zanimljivi delovi priručnika koji se bave fenomenom bola u porođaju kao jedne od tema koja zaokupljuje svaku trudnicu i porodilju, kao i potrebom za savremenim pristupom pripremi za porođaj, psihoprofilaksom.

Jedna od osnovnih karakteristika ovog priručnika je jasan jezik i tačne informacije, stil pisanja koji proističe iz dugogodišnjih kontakata sa populacijom kojoj se obraća i koju dobro poznaje. Obuhvatajući sva razdoblja trudnoće autorka odgovara na potrebe trudnica i porodilja, izložene tokom svakodnevnih razgovora i molbi za pomoć i savet i time ovaj priručnik može postati nezaobilazna literatura ne samo trudnica i porodilja, nego i budućih očeva.

U Novom Sadu,
Septembra 2012. godine

Prof dr Aleksandra Novakov Mikić
Specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista perinatologije