” Nije važno šta je rečeno, već ko je rekao.” – narodna izreka

 

Ana Pataki, diplomirana sociološkinja, mama jednog Luke
Priručnik “Trudnoća i beba – treba znati” je obavezna literatura koju svi budući roditelji treba da imaju. Meni je trebalo dva puta da je pročitam. kako bih razumela sve što se dešava u telu pre i nakon dolaska bebe. Prvi put kao priprema, a drugi put nakon porođaja, kao podsetnik. Jezikom koji je razumljiv svima, sestra Slađana Crvenkov je na slikovit i objektivan način opisala sve što se dešava u trudnoći, prilikom porođaja i nakon dolaska bebe. Toplo preporučujem svima koji imaju priliku da nabave ovaj priručnik, jer je velika pomoć.

 

Ljubica Balać
Ovo nije knjiga koja se jednom pročita, već knjiga kojoj se više puta vraća, tokom trudnoće i prvih meseci roditeljstva, koja svaki put nudi odgovore i smernice. Pisana je rečnikom bliskim široj publici, osnažuje i kvalitetno informiše, što je vrlo važno kada si još uvek nesigurna u tako važnoj ulozi. Moja iskrena preporuka čak i za višestruke mame! I veliko hvala autorki!

 

 

Hana Dunđerov, novinar, mama dva dečaka, u stalnom nadanju da će treće biti devojčica
“Treba znati” je priručnik jedinstven na našim prostorima. On vrlo jednostavnim i prilagođenim jezikom odgovara na sva pitanja o začeću, trudnoći, porođaju i negovanju novorođenčeta, pružajući pritom obilje tačnih, preciznih medicinskih informacija. Svo iskustvo koje je viša medicinska sestra Slađana Crvenkov stekla decenijskim radom u patronažnoj službi, pretočila je u knjigu koja će svakoj trudnici pomoći da se pripremi za jedan od najvećih životnih izazova: rađanje i roditeljstvo. Ovaj priručnik mame čitaju u dahu, nekoliko puta za redom, i vraćaju mu se kada god se nađu u dilemi. Mnoge majke ljubomorno ga čuvaju i za naredne trudnoće.

 

Dušanka Dodić Pavlik, radi dan i noć u bioskopu, mama Dunje i Davida
Nemam negativne kritike. Kada sam drugi put ostala trudna, nisam se dvoumila, išla sam ponovo u školicu kod Slađane Crvenkov i kupila knjigu, jer jednostavno neke se stvari zaborave, a i sigurnije sam se osećala, jer sam uvek mogla da bacim pogled u knjigu i tu nađem sva rešenja za moje nedoumice. Šta reći – knjiga je odlična (sve jasno i stručno objašnjeno), kao i autorkina predavanja u školici i druženje sa ostalim trudnicama.

 

Jadranka Crnomarković Krsmanović, hemijski tehničar, za sada mama jedne Maše, čeka drugu bebu
Povratak kući iz porodilišta sa bebom u naručju je najdivniji osećaj koji nam život pruži. Knjiga “Treba znati” Slađane Crvenkov, pomogla je i meni i mom suprugu u želji da postanemo što samostalniji i dobri mladi roditelji, kao i da prepoznamo: kada beba plače razlog plakanja, naučimo da se pravilno ophodimo prema novom članu porodice, pravilno negujemo bebu i dr. Meni kao majci puno je značilo da razvijem samopouzdanje i budem sigurna da pravilno dojim dete, adekvatno se hranim, održavam mleko, da sprečim upalu grudi i dr. Posebno, koristili su mi i saveti, neophodni u prvim danima, kada treba smiriti i novopečenog tatu. Hvala ti Slađo, što si nam najlepše dane učinila bezbrižnim.

 

Zorana Ilić Ziramov, industrijski inženjer, mama jedne Teodore i Petra
Imala sam tu čast da autorka knjige vodi moju grupu za trudnice. Oba porođaja sam kako usvojenim veštinama, tako i psihički veoma lako podnela. Ova knjiga je onima koji su bili i upoznali rad Slađane Crvenkov svakako podsetnik, a onima koji nisu veoma dobra teorijska priprema za sve što ih čeka.

 

 

Dr Mirjana Ristić Stevović, profesor medicinskih predmeta u Srednjoj medicinskoj školi, pesnikinja
“Zahvaljujući kontracepciji, svako dete danas može da bude željeno.” Citat iz priručnika “Treba znati” autora Slađane Crvenkov, vodi čoveka od struke, kroz opise opstanka, biološkog, psihološkog i socijalnog bića, knjigom zasnovanom na medicinskim osnovama. S obzirom da je priručnik pisan perom, iskustvenika bogate prakse, preporučujem ga kao odlično štivo, primenjivo u radu Savetovališta, počev od Savetovališta za kontracepciju, preko Savetovalištva za trudnice i porodilje, do Savetovališta za roditeljstvo. Tim pre, što priručnik ne izuzima značaj oca u očuvanju zdrave porodice. Kroz multidisciplinarni pristup, priručnik podstiče očuvanje tradicije prostora na kom živimo, a pre svega očuvanje kolevke, iz koje smo svi, nakon što smo raširili krila, pronašli svoje mesto. Priručnik je odličan podsticaj za buduće mame, koje očekuju stručne savete u primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Čitanje istog, razgaljuje svaku ženu koja pronosi emocije bez zadrške prema očuvanju potomstva, što je takođe odlika žene naših prostora.

 

Irena Simonović, novinar, mama jedne Milice
Slađana Crvenkov je stručnjak u pravom smislu te reči. Ipak, emotivnost koju mora imati neko ko se bavi novim malim životima i njihovim stvaraocima je nešto čime me uvek razoruža. Obavezno nabaviti knjigu! Slađanu, autorku, sam upoznala kada sam bila trudna. Moji strahovi su bili mnogobrojni, kao i kod svake trudnice. Sa lakoćom ih je uklonila. Svojim stručnim pristupom i plemenitošću učinila me bezbrižnom. Dala mi je znanje, a znanje je moć! Ova knjižica mora biti u vašoj porodičnoj biblioteci.

 

Marijana Ugrešić, diplomirani turizmolog, mama jednog Uroša
Ovaj priručnik je kao da Slađanu Crvenkov nosite u džepu 24 h sa sobom. Školica za trudnice + priručnik su idealna kombinacija, da se mame snađu sa svojim bebama :))) Sve pohvale!!!

 

 

Marija Ostojin, student, mama jedne Teodore
Slađo, za tvoju knjigu samo pohvale. Izuzetno mi je pomogla u trudnoći, a i kada je bebica došla na svet. Tvoje savete sam rado usvajala i još uvek usvajam, a svaki je odličan i bez greške. Samo tako nastavi i vidimo se u tvojoj školici i sledeći put 🙂 Srećno.

 

 

Vesna Cvjetanović, profesorka razredne nastave, mama jedne Lene
Čitajući knjigu “Treba znati”, autorke Slađane Crvenkov, iz rečenice u rečenicu bila sam nekako sigurnija i spremnija u prvim danima posle porođaja. Slađana je na vrlo jednostavan način jezikom dostupnim čitaocu predstavila najčešće dileme koje imaju novopečene majke. U trenucima kada je žena najranjivija i kada bake, tetke, strine “izluđuju” svojim savetima oko bebe, ova knjiga je veliki dar. Od srca bih je preporučila svim budućim i sadašnjim majkama.

Marija Rađenović, strukovni ekonomista, mama jedne Dunje
Moje iskreno mišljenje je preporuka svakoj budućoj i novonastaloj majci. Knjiga “Treba znati” Slađane Crvenkov je štivo koje se vrlo lako čita i pamti, jer je napisana tako da svaka mama može da je razume. Meni izuzetno znači što je deo moje skromne biblioteke, jer je bila od neizmerne pomoći za mene dok sam se polako pripremala za najlepšu životnu ulogu, ulogu majke. A kada je moja beba stigla na svet, iznova sam je čitala svaki put kad mi je zatrebao savet u onih prvih šest nedelja kada je svaka majka još uvek nova u svemu.

 

Dragana Rajkov, menadžer u medijima, mama jednog Marka
Sve pohvale za knjigu. Izuzetno koristan priručnik za svaku buduću majku. Korisni saveti koje možete pronaći u knjizi koristiće vam kako u trudnoći, tako i nakon porođaja. Sve pohvale za autorku i veliko hvala što je i na ovaj način bila uz mene u trudnoći.

 

 

Tijana Odadžić, medicinska sestra, mama jednog Dimitrija
Pročitala sam knjigu “Treba znati”, za koju imam samo reči pohvale. Na lep način ste budućim mamama dali uputstva šta ih čeka tokom, a i posle trudnoće. Svakome bih preporučila da je pročita, radi bezbrižnijeg i srećnijeg dolaska bebe. P.S. Bila bih jako srećna kada bi nastala i druga knjiga o razvoju bebe tokom prve godine života, znam koliko bi to značilo mnogim mamama. Veliki pozdrav autorki.

 

Viktorija Egri, otpravnik vozova, mama jedne Lene
Knjiga “Treba znati” je prava mala riznica korisnih informacija i idealan vodič za svaku trudnicu. Lično mi je pomogla da shvatim sve promene tokom trudnoće, bude podrška za odlazak na sam porođaj bez straha i vodič za sve obaveze po rođenju deteta. Od srca je preporučujem svakoj budućoj majci.

 

 

Jasmina Pešović, mama jednog Stefana
Knjiga je zaista super i veoma korisna. Veliki pozdrav autorki i da zna da mi je super bilo ići kod nje u školicu.

 

 

 

Ljiljana Čečuk, trgovac, mama jednog Branka
Knjiga je savršena, u porodilištu su sve mame trčale do mene da me pitaju šta treba da rade, odnosno dolazile su po knjigu, a meni je najiskrenije dosta pomogla. Slađana Crvenkov, samo nastavi tako.

 

 

 

Verica Pijuković, frizer, mama jedne devojčice
Priručnik koji svaka buduća majka i majka treba da ima. Na svako naše pitanje tu možemo pronaći pravi odgovor…

 

 

 

Maja Matić, umetnica, mama jednog Aleksandra
Knjižica je fantastična!!! Preporučujem svim trudnicama.

 

 

 

Branka Grujić, strukovni vaspitač, mama jedne Dunje
Knjiga mi se posebno dopala, jer je sve vrlo konkretno i jasno objašnjeno. Sve što sam pročitala mi je koristilo.

 

 

 

Milana Romankiv, tehničar modelar obuće, mama jednog Andreja
Ja sam knjigu kupila tek posle porođaja i nimalo se ne kajem. Preporučila bih je svakoj trudnici, jako je korisna i stručna. Mogu samo da ti se zahvalim od srca što svoje vreme i energiju trošiš na naša mnogobrojna pitanja. Jedinstvena si, kako ti Slađo, tako i priručnik “Treba znati”.

 

 

Ivana Bajić, frizer, buduća majka
Nikakvih zamerki na knjigu, izuzetno poučna, svaka trudnica bi trebala da ima primerak “Treba znati”, koristiće joj sigurno.

 

 

 

Bojana Sredojev, dipl. inženjer rudarstva, mama jednog Ogija
Hvala Slađi na savršenom priručniku i na nesebičnoj pomoći u svakom trenutku.

 

 

 

 

Stana Mićović, inženjer tehnologije, mama jedne Tare
Prvo moram da napišem da sam knjigu “Treba znati” nosila sa sobom u Betaniju i čitala je drugim porodiljama, cimerkama. Knjiga je stručna i jednostavna, daje osnovne informacije o trudnoći, porođaju, postporođajnoj nezi bebe. Kupila sam je i mojoj kumi čim smo saznali da je u drugom stanju. Dodala bih još i da su mi predavanja u školici Slađane Crvenkov bila od velike pomoći, tako da su prvi dani sa bebom bili opušteni i predivni. Zahvaljujući tebi i knjizi u porodilištu smo se pravili pametni i savetovali druge, tako da samo reči hvale za knjigu, rad i naravno sajt (koji redovno pratim). Veliki pozdrav!

 

Jelena Škundrić Babić, diplomirana pravnica, mama jednog Stefana
Ja sam morala da ležim do porođaja i nisam mogla u Školicu, knjigu sam poručila on-line i brzo mi je stigla. Bila mi je od velike pomoći pre porođaja, u toku porođaja i posle… veoma veoma dobra i korisna knjiga. Zahvalna sam Slađani Crvenkov, kad već nisam mogla u Školicu za trudnice, ovo mi je bio spas.

 

 

Jelena Aleksić, vaspitač, mama
Spoj iskustva i teorije pretočen u knjigu, vrlo konkretno, razumljivo štivo, a Slađa uvek raspoložena da razreši i druge nedoumice vezane za period trudnoće, bebu, majku. Ne kažu džabe u Betaniji Slađana Crvenkov školica.

 

 

Emina Ponjičan Hemela, novinar, majka dva divna dečaka
Knjiga “Treba znati” bila mi je jedan od najdražih poklona, koje sam dobila u toku druge trudnoće. Pomogla mi je da se prisetim svega onoga što sam već jednom doživela i da na vreme ispravim neke propuste iz prve trudnoće. Na kraju me je podstakla da ponovo upišem Školu za trudnice, gde sam se sjajno osećala u društvu ostalih trudnica i adekvatno se pripremila za porođaj. Knjiga je zaista celovita, majkama i tatama ne pruža samo medicinske informacije vezane za drugo stanje i negu deteta, već pruža pouzdane savjete prikupljene tokom dugogodišnje prakse autorke. Lično mi je najviše pomogao deo vezan za period babinja, uz preporuke za negu rane, pravilno uobročavanje, bebinu stolicu, povijanje, negu problematične kože, laktaciju i tome slično sam definitivno lakše podnela stres i brigu. Za one mame, koje nisu u mogućnosti da pohađaju kurs, priručnik svakako na jednostavan i razumljiv način daje odgovore na sva važnija pitanja i informiše o tome šta treba znati.

 

Lidija Pađen Trajković, buduća mama
Odličan priručnik, naročito je koristan deo o porođaju i babinjama, a saveti za bolje podnošenje porođajnog bola i negu nakon porođaja veoma su konkretni i jasni. Mene uskoro čekaju porođaj, oporavak i dojenje i znam da će mi biti lakše uz sve informacije i savete koje sam dobila u ovoj knjizi. Slađa je žena sa velikim iskustvom koje nesebično deli sa svima nama. Pozdrav, Slađo!

 

Maja Lisičin, pedagog, mama jednog Alekseja
Knjiga “Treba znati” Slađane Crvenkov pre svega govori o njenoj veličini, kako ljudskoj, tako i stručnoj, bez potrebe da se dokaže kao stručnjak, već da običnim jezikom objasni nama koje ništa ne znamo kako da se najlakše snađemo, a da pri tom ne moram da guglujem značenje reči i stručnih termina. Pri tom, u knjizi se vidi iskustvo u praksi, a ne teorija i kako bi trebalo biti, već kako zaista jeste.

 

Natalia Nyari Pejčinović
Knjiga je super. Jako puno toga može da se nauči iz nje. Ja sam je pročitala u jednom dahu. Stvarno sam zadovoljna i nimalo se ne kajem što sam je kupila. Uvek mogu da je skinem sa police ako mi bude zatrebalo da se podsetim za bilo šta u vezi ili trudnoće ili babinja. Čak sam razmišljala da bi bilo dobro da se pojavi i drugi deo iste, ali da ta sadrži sve što se tiče bebe posle porođaja i deo odrastanja.

 

Snežana Galonja, dipl. turizmolog, mama jedne Gale
Knjiga je zaista odlična, puna korisnih saveta koji svakako znače kako u trudnoći, tako i kada bebac stigne… meni je puno pomogla, tako da je toplo preporučujem svim budućim mamama.