” Nije stvar u tome koliko knjiga košta. Stvar je u tome koliko tebe košta da je ne pročitaš.”
Jim Rohn

 

 

Dragi čitaoci,

Ovo je već naš četvrti susret i nadam se da su vam se naša ranija druženja dopala. Zato vas molim da i sada pažljivo pročitate moje ispisane redove i da ih s ponosom primenite u praksi.

Nakon što su knjige „Treba znati“, „Treba znati još ponešto“ i „Treba znati od početka trudnoće do porođaja“ izazvale interesovanje, odlučila sam da na osnovu svoje dugogodišnje prakse i pitanja koja su mi tokom i posle trudnoće postavljale trudnice i mame, ispišem najčešće odgovore. Time sam zaokružila jednu trilogiju knjiga – od začeća, preko trudnoće, porođaja, dojenja do uvođenja mešovite ishrane i najčešćih promena kod dece do navršene prve godine.

Štivo je nastavak knjige „Treba znati još ponešto“, te ukoliko je nemate, savetujem da je nabavite kako biste se lakše snašli i razumeli pojedine pojmove koje nisam ponavljala, a na koje se nadovezuju pojedini delovi ove knjige (posebno deo o dojenju).

Knjiga je ispisana u jednom dahu zahvaljujući članicama društvene grupe koju vodim na FB-u, koje su mi mnogo pomogle jer sam odgovarajući im na postavljena pitanja, shvatila šta je to što ih najviše zanima, ali i ono što im je nejasno. Upravo sam to pokušala da im razložim, razjasnim i približim. Iskreno se nadam da sam u tome i uspela.

U ovom priručniku opisane su najčešće promene i pojave s kojima se majka i beba sreću u prvih godinu dana nakon rođenja deteta.

Napisana je iz dva dela kroz formu pitanja i odgovora. Prvi deo se tiče bebe, a drugi majke.

U prvom delu, kroz šest celina, potrudila sam se da vas upoznam s redosledom poseta lekaru u prvih mesec dana i nadalje do najčešćih promena na koži, telu i u organizmu deteta do godinu dana.

U drugom delu pozabavila sam se najčešćim tegobama i dilemama majki tokom najlepšeg perioda materinstva – dojenja.
Predlažem da se prepustite mojim redovima, da uživate uz strane koje slede i da ih s ljubavlju upotrebite u praksi.

Neka vam knjige krase i postanu sastavni deo kućne biblioteke.

Uoči Vaskrsa 2017

Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra
(kontakt e-mail: trudnocaibeba@gmail.com)