” Svako dete je neprocenjivo vredno. Svako je Božije stvorenje.”
Majka Tereza

 

BCG vakcina


Šta je BCG vakcina?

BCG vakcina je prva vakcina koju novorođenče do­bija. S primenom u praksi, po nekim stručnim spisima, vakcinacija dece BCG vakcinom započeta je od 1921. godine. Danas je rutinska profilaksa u svakoj zemlji.

Kome, kada i gde se daje?
Vakcina se daje u levo rame,  a u pojednim zemljama u unutrašnju stranu leve podlaktice. Daje se zreloj i donešenoj novorođenčadi, između dru­gog i sedmog dana rođenja, tj. dok su novorođenčad u po­rodilištu.

Reakcija na vakcinu?
Posle tri do četiri  nedelje, na mestu uboda vakcine (levo rame) po­javljuje se reakcija na datu vakcinu u vidu otoka, veličine zrna graška, crvene boje. Između četvrte i šeste nedelje, dolazi do pojave plika – crvene papule. Treba znati da se plik ne dira.

Vremenom, otok se smanjuje, a na tom mestu ostaje manji ožiljak.

Uspešnost vakcinacije se procenjuje na osnovu tu­berkulinskih proba, koje se rade 3-4 meseca nakon rođenja deteta u konsultaciji i po savetu dečijeg lekara pedijatra.

Komplikacije BCG vakcine mogu biti lokalne – (crvenilo,otok ) i opšte (besežit). Besežit  se manifestuje otokom limfnih žlezda od veličine zrna graška pa na više, može proći spontano, a neretko je potrebna manja hirurša intervencija.

Napomena: deca rođena van porodilišta, vakcinišu se do kraja drugog meseca života.

(Izvor: “Treba znati prvih šest nedelja posle porođaja” – autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

Više informacija možete pročitati u knjizi “Treba znati prvih šest nedelja posle porođaja”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com. Preko iste e-mail adrese možete dobiti više informacija o najnovijoj knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”.