” Dečiji život je kao komad papira na koji svako ostavlja belešku.”
Kineska poslovica

 

Davanje vode bebi

U letnjem periodu, pogotovo ovih dana kada su velike temperature vazduha, dilema majki je stalno prisutna. Davati ili ne bebi vodu? Istina je negde na pola puta.

Tačno je i naučno dokazano da novorođenče jedan deo vode koristi iz tečnosti unete iz mleka – kao glavni izvor, dok je drugi deo oko 70% zastupljen u dečjem organizmu. U našoj zemlji, već deceniju i po je prisutan i uspešno se sprovodi Baby Friendly Hospital (BFHI) program, po kom, između ostalog, detetu do šest meseci ne treba svojevoljno i bez saveta s patronažnom sestrom ili lekarom davati vodu.

Iako je poznato da majčino mleko sadrži oko 86% vode, iskustvo u praksi pokazalo je da se izvestan broj dece ne zadovolji prisutnom količinom vode u humanom mleku ili u mlečnoj formuli. Iz tog razloga se savetuje da detetu ponudite vodu nakon „bljuckanja” (ne više od kafene kašičice), kako bi se sprali ostaci mleka u usnoj duplji deteta nakon podoja. Treba ponuditi vodu, ne i preterivati.

Treba znati da se voda daje na kašičicu i to:

  • prokuvana iz česme ili kupovna flaširana voda – takođe prokuvana
  • sa sobne temperature, bez prethodnog podgrevanja (majčino mleko je toplo, a voda treba da je niže temperature kako bi novorođenče osetilo razliku)
  • nezaslađena – bez upotrebe kako belog, tako i smeđeg saharida – šećera.  

Napomena: jednom prokuvana voda upotrebljiva je naredna 24 h.

(izvor: knjiga “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija možete pročitati u knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com.