” Dečiji život je kao komad papira na koji svako ostavlja belešku.”
Kineska poslovica

Grčevi kod beba

Grčevi su normalna, ali ne i kod svake bebe prisutna pojava. Mogu se javiti već u prvim danima i trajati čak do šest meseci.

Ukoliko se pravovremeno detektuju i na adekvatan način se odreaguje, nećete se ni sećati da vam je dete imalo grčeve.

Uzroci javljanja
 mogu biti razni, a najčešće su sledeći:

  • hranjenje deteta u razmacima manjim od dva sata
  • ne podrigivanje, što izaziva nadutost
  • “halapljivo” brzo sisanje, bez pauze
  • upoteba neodgovarajuće mlečne formule i sl.

U  manjem procentu, pojava grčeva može biti u uskoj vezi sa ishranom majke (ukoliko konzumira hranu koja nadima – kupus, mahunarke, gazirane sokove), dok u ređim slučajevima mogu da se jave iznenada, bez razloga.

Kako prepoznati grčeve?
Grčevi se lako otkriju, kao što sama reč kaže, dete zauzima položaj sa zgrčenim nogama ka stomaku, a pri tom se čuje jak i iznenadni plač bebe, zapaža crvenilo u licu i napet stomak. Uglavnom se javljaju u isto vreme u toku dana (tačnije dete je u periodu između dva obroka – dva do tri sata nemirno) i u tom periodu često u više navrata iznenada zaplače u toj meri, do zacenjivanja. Smiri se na kratko, pa opet i tako do narednog podoja.

Prva pomoć kod pojave grčeva?

  • Ponuditi  detetu vodu sa kimom. Staviti u 1,5dl vode pet zrna kima i ostaviti da vri bar pet minuta, ohladiti, držati na sobnoj temperaturi i davati detetu u toku dana
  • Tetra pelenu ugrejati sa peglom i tako toplu staviti na bebin stomačić ili kupiti u apoteci grejač za bebin stomak
  • Raditi vežbe s bebom – naizmenično savijati noge kolenu, lagano ka stomaku bebe tako da se kolenima izvrši blag pritisak na trbuh
  • Masirati stomak u kružnim pokretima
  • U konsultaciji sa medicinskom sestrom ili lekarom koristiti Colief Infant Drops – kapi sa enzimom laktaza. Više na www.newmed.rs

Treba znati da, ukoliko dojite, obavezno pravite pauzu izmedju dve dojke za podrigivanje, a ukoliko hranite dete iz određenih razoga na flašicu, dajte obrok sa dve do tri pauze za podrigivanje u toku obroka.

(izvor: knjiga “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

Više informacija možete pročitati u knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com.