” Dečiji život je kao komad papira na koji svako ostavlja belešku.”
Kineska poslovica

 

 

Iznošenje bebe u letnjem periodu

Boravak na svežem vazduhu prija svakome, posebno u letnjem periodu kada su visoke temperature, pa i novorođenoj bebi. Istraživanja eminentnih stručnjaka ukazuju na to da svež vazduh bebu ojača: poboljšava san, apetit, raspoloženje, deca koja više vremena provode na svežem vazduhu manje su bolesna, utiče na spoznaju sveta oko sebe i dr.

Kada izvesti novorođenče prvi put na svež vazduh?
Pitanje koje predstavlja večitu dilemu kod roditelja, s obzirom na to da kod nekih još preovladava dogma da se dete ne izvodi najmanje mesec dana ili prvih šest nedelja. Istina je na pola puta. Ali šta leti? Leti se opustite i ne brinite, čim je temperatura vazduha preko 20º možete ostati s bebom koliko želite (oko dva sata).

Treba znati da se prvi kontakt deteta sa svežim vazduhom i spoljašnjim uslovima događa odmah po izlasku iz porodilišta i da traje pet do deset minuta, tačnije onoliko, koliko je potrebno da se dete donese do automobila, a po dolasku kući iznese od automobila do kuće. Naredni izlazak sa detetom događa se najkasnije do osmog dana nakon rođenja, kada se dete vodi na zakonski regulisan i obavezan test na fenilketonuriju, poznatiji kao Gatrijev test.

Kako se spremiti za šetnju leti?
Pre svakog izlaska pripremite za šetnju sve što vam je potrebno:

  • Kolica spremite tako što ćete na dno postaviti podmetač za jednokratnu upotrebu, a preko njega peškir ili tetra pelenu
  • Vodite računa o položaju deteta u kolicima. Prilikom šetnje, dete treba da je okrenuto ka vama, a u slučaju da nemate takva kolica, kako ne bi razmišljali da li ćete ga čuti ako se zagrcne, dete položite na bok i podbočite ga urolanim peškirom iza leđa. Prvi položaj u kolicima koristiti do trećeg meseca, odići uzglavlje za jedan nivo, tj. 45 stepeni tek sa 4,5 meseca.
  • Spremite u torbu cuclu varalicu, tetra pelenu, flašicu sa vodom
  • Tempirajte vreme, kako biste se vratili kući pred naredni obrok. Savetujem da se vi spremite, spremite dete, nahranite ga i onda krenete.
  • Ne pretopljavajte dete
  • Ponestite tetra pelenu ukoliko vam zatreba u svrhu pokrivanja bebe
  • Za “večernje” šetnje savetujem da na kolica stavite zaštitni aparat protiv insekata ili da dete namažete sprejom protiv ujeda insekata

U zimskom periodu, izaberite najtopliji deo dana, u ranijim jutarnjim satima (8-10h), a u večernjim posle 17h. Najbolje bi bilo da prošetate po obližnjem parku, jer će, osim što bebi prija svež vazduh, i vama prijati kontakt sa drugim majkama.

(izvor: knjiga “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija možete pročitati u knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com.