” Dečiji život je kao komad papira na koji svako ostavlja belešku.”
Kineska poslovica

 

Pojačano lučenje pljuvačke i nicanje zubića

Pojačana salivacija (lučenje) pljuvačke je fiziološka (normalna) pojava u periodu odojčeta, nije uvek u uskoj vezi sa nicanjem zuba i u praksi se dosta sreće i pre nicanja zuba.

Zbog čestih promena oko usana bebe u vidu ospe, ojeda, suvoće i ispucalosti kože ili pojave osipa, savetuje se svakodnevno adekvatno vođenje higijene, što podrazumeva da predeo okoline usana i dela lica gde se sliva pljuvačka:

  • treba što češće brisati (kako bi koža bila suva, te se izbegao eventualan razvoj pojave gljivica, crvenila, osipa, ojeda i dr.)
  • za brisanje ne upotrebljavati frotirni peškir ili papirni ubrus (kako ne bi došlo do iritacije tog predela, te do bespotrebne pojave crvenila kože ili ojeda), već koristiti pamučnu pelenu ili pamučnu maramicu.
  • preparat na bazi lanolina može pomoći za hidrataciju kože.

Ukoliko je dete uz pojačano lučenje pljuvačke plačljivo, nemirno, stavlja ruke u usta, postoji verovatnoća da je u pitanju priprema desni (koje uglavnom budu crvene) za nicanje zubića.

U tom slučaju u praksi se upotrebljavaju efikasni i na prirodnoj bazi lekovi u vidu gela ili kapi, ali uvek u konsultaciji sa lekarom ili farmaceutom. Takođe, na tržištu postoje glodalice koje se rashlađuju u zamrzivaču, prijaju detetu i kratkotrajno deluju umirujuće.

Treba znati da nicanje zuba kod odojčeta nije uvek vremenski ograničeno. Postoje slučajevi kada se beba rodi sa jednim ili dva zuba, tako da razlog za brigu, ukoliko je vaše dete starosti ispod šest meseci, ne postoji.

Takođe, iako je pisano pravilo da prvi zubi niču nakon šestog meseca, može se desiti i ranije. Najpre izbijaju centralni srednji zubići – jedinice (praksi se neretko sretnu i prvo nicanje trojki, četvorki i sl.), potom sekutići,…

Propratne pojave tokom nicanja zuba neretko mogu biti kratkotrajni porast telesne temperature u trajanju od maksimalno do dva dana, pojava dijareje i sl.

Proces nicanja mlečnih zuba (20) traje do navršene druge godine deteta.

Savet plus:  Dentokind proizvod farmaceutske kuće Mama Natura se pokazao kao efikasan u cilju prevencije tegoba, praćenih pri procesu nicanja zuba – pojave porasta telesne temperature, bola u uhu, dijareje i dr. Izdaje se bez lekarskog recepta. Lek je u obliku tableta koje se kod bebe rastope u malo vode.

Više informacija o ovom proizvodu možete pronaći ovde.

(izvor: knjiga “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija možete pročitati u knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com.