” Dečiji život je kao komad papira na koji svako ostavlja belešku.”
Kineska poslovica

 

Prehlada kod beba

U hladnim zimskim danima, svakodnevno je sve više zabrinutih mama zbog sledećih simptoma koje imaju deca, a to su:

  • pojava sekreta u nosu,
  • otežano disanje bebe,
  • kašalj,
  • porast telesne temperature i dr.

Svakako, poseta odabranom lekaru pedijatru je neizbežna i ne treba je odlagati, ali do odlaska kod lekara, par saveta za prvu pomoć u kući ne mogu da škode:

– kapi za nos na bazi morske vode, kao i balsam na bazi esencijalnih ulja bora, srebrne jele i slično, mogu olakšati smetnje pri disanju i uticati na lakše izbacivanje sekreta. Pomenute kapi i balsam mogu se koristititi već od prvog dana života bebe.

Savet plus: ukoliko je dete malo aspiratori za nos (manuelni ili električni na baterije) vam mogu biti od velike pomoći.

-guščija mast i mast od jazavca imaju dobro antiinflamatorno i sekretolitičko dejstvo. Naneta mast u tankom sloju na grudi deteta utiče na pad povišene telesne temperature i razgradnju gustog sekreta nagomilanog u bronhijama i nosu.

-položaj deteta u krevetiću je takođe bitan, te vam savetujem podizanje uzglavlja deteta za oko 30 stepeni, najbolje postavljanjem debljeg predmeta ispod dušeka.

-snižavanje telesne temperature samo ukoliko telesna temperatura merena rektalno (u guzi) prelazi preko 38,5° C.

Savet plus: najidealnije je meriti bebi telesnu temperaturu u podpazušnoj jami.

 

(izvor: knjiga “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija možete pročitati u knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com.