” U deci se obnavlja i čisti reka čovečanstva.”
Ivo Andrić

 

Zaštita beba od ujeda komaraca

Sa pojavom lepog vremena ne možemo da ne mislimo i o malim dosadnim zujalicama – komarcima. Kod roditelja sa malim bebama javljaju se i prve nedoumice šta mazati bebi? Koji sprej ili kremu upotrebiti?

Sve do mesec dana, ne preporučuje se upotreba bilo kojih kozmetičkih preparata. U sobi gde boravi beba ne savetuje se upotreba sredstava sa isparavanjem. Preporuka su komarnici na prozorima, a kasnije možete koristiti prethodno pomenut aparat.

Da li ste čuli i znali da su saveznici u borbi protiv komaraca, kako brojne biljke: lavanda, bosiljak, nana, tako i vuna. Da li ste znali da vuna poseduje prirodnu sposobnost da odbija komarce?

Naše bake i prabake nisu imale probleme s najezdama komaraca, jer su u svojim kućama koristile vunene proizvode. Vuneni jorgani i jastuci su idealna prilika da svoje novorođenče, dete, ali i sebe zaštitite u velikoj meri od neugodnih uboda i alergijskih reakcija, a sve to sasvim prirodno i bez upotrebe hemije. Najnovija istraživanja sa Instituta u Melburnu potvrđuju ovu činjenicu.

O benefitima vune dobro znamo:

 

-nema znojenja – vuna održava optimalnu temperaturu tela,

-nema alergija – u vuni nema grinja, buđi, niti plesni,

-umiruje rad srca – vuna doprinosi mirnijem snu,

-smanjuje osećaj bola – kod dečijih grčeva i kod nicanja zubića,

-smanjuje štetnost zračenja iz okoline – utičnice, wi-fi, alarm, telefon, bebi alarm i dr.

 

S toga preporučujem posteljinu od 100% vune – BE ECO lavanda. Deluje po principu 2 u 1. Vuna leti hladi, zimi greje, a lavanda?

U dodiru sa bebom, pri oslobađanju toplote tela, dolazi do minimalnog oslobađanja lavande što deluje umirujuće na bebu, pospešuje njen san i predstavlja jednog od saveznika u borbi protiv komaraca. 

(izvor: knjiga “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija možete pročitati u knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com.