” Dečiji život je kao komad papira na koji svako ostavlja belešku.”
Kineska poslovica

 

Urinarna infekcija kod beba

Urinarne infekcije kod beba su česte, a uzroci mogu biti mnogobrojni. Ako govorimo o bakterijskim infekcijama, najčešće se srećemo sa Escherichia coli bakterijom u urinu.

Šta je Escherichia coli?
Escherichia coli je bakterija koja spada u redovne “stanovnike” crevne flore, kako beba, tako i odraslih. U povećanom broju izaziva urinarne infekcije, a nelečena urinarna infekcija dovodi do niza drugih smetnji, prevashodno na bubrezima.

Uzroci pojave urinarne infekcije:

  • intrahospitalna – bolnička infekcija
  • nepravilno održavanje higijene anogenitalne regije (regije ispod pelena) posebno kod devojčica
  • pad imuniteta (može da utiče na brže razmnožavanje bakterije) i dr.

Treba znati da su devojčice podložnije pojavi Escherichie coli u urinu, zbog lakšeg pristupa fekalija na relaciji creva – urinarni trakt u peleni, zbog čega je potrebno voditi računa o higijeni.

Simptomi
U početnom stadijumu, dok nije veliki broj bakterija u urinu, infekcija najčešće prolazi nezapaženo. Kako se broj povećava, kod bebe dolazi do: porasta telesne temperature, smanjenja apetita i promene u vidu crvenih plaža – ojeda oko genitalija.

Dijagnostika
Nakon posete lekaru, dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka urina. Na tržištu su prisutne i dostupne posebne namenske kesice za uzimanje urina kod beba i ima ih u svakoj bolje snabdevenoj apoteci.

Važno je znati da nije svaki nalaz bakterija u urinu pozitivan, već da se nakon detekcije postojanja bakterija u urinu (na biohemijskom pregledu) radi urinokultura i da je neophodno lečenje samo ukoliko je u 1 ml urinu broj veći od dozvoljenog.

Lečenje
Lečenje je često dugotrajno, neretko traje i više od dva meseca. Terapija se određuje na osnovu pregleda urina, izolacijom pomenute bakterije i antibiotskom terapijom koja se sprovodi po antibiogramu. Uz antibiotsku terapiju uvek je poželjan probiotik za bebe i povećan unos tečnosti.

Posledice
Nelečena infekcija rapidno se širi, može izazvati smetnje na ostalim organima.

Savet plus
Infekcija je često reverzibilna i nakon lečenja se opet pojavi, te stoga savetujem:

  • na prvom mestu redovno menjanje pelena
  • upotrebu eko pelena
  • pravilnu tehniku prebrisavanja pri prepovijanju (od genitalija ka anusu – čmaru)
  • izbegavanje vlažnih maramica (upotreba mlake vode) i dr.

(Izvor: stručna literatura “Ginekologija i perinatologija” – A. Kurjak, “Opstetricija u porodiljstvu” – D.Danulović, knjiga “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija možete pročitati u knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com.