” Svako dete je neprocenjivo vredno. Svako je Božije stvorenje.”
Majka Tereza

 

Prva poseta lekaru

Prva kontrola kod pedijatra, obavlja se u jedinicama primarne zdravstvene zaštite – u Domu zdravlja, pri Službi pedijatrije. Zdravo novorođenče se na prvu kontrolu odvodi u prisustvu jednog ili oba roditelja, u Savetovalištu za bebe.

Šta poneti u Savetovalište: 

  • zdravstvenu knjižicu deteta (ukoliko je u procesu izrade, poneti zdravstvenu knjižicu majke i otpusnu listu novorođenčeta iz porodilišta)
  • jednu tetra pelenu
  • jednu pelenu za jednokratnu upotrebu
  • manje pakovanje vlažnih maramica, iako iste zbog prisustva parabena treba kad god je moguće izbegavati.

Kako izgleda prva poseta Savetovalištu?

Po dolasku u Savetovalište najpre se ostvaruje prvi kontakt medicinska sestra – roditelj. Medicinska sestra roditeljima smireno i strpljivo, sa puno razumevanja, objašnjava dalji tok postupaka i upućuje na iste. U prvom redu savetuje da:

  • novorođenče raskomotite
  • postavite novorođenče na dasku/sto za prepovijanje (na koji ste prethodno stavili tetra pelenu)
  • skinete garderobu i pelene novorođenčetu.

Dalji postupci sprovode se u prisustvu majke, a od strane medicinske sestre koja uzima dete obavijeno pamučnom – tetra pelenom i meri obim glave, trbuha i grudnog koša. Potom sledi antropometrijsko merenje – merenje telesne težine i dužine. Nakon obavljenog merenja majka uzima novorođenče i odlazi kod lekara u ordinaciju, gde nakon konsultativnog razgovora, lekar pregleda dete (vitalne funkcije, reflekse i uopšteno sagleda zdravstveno stanje deteta). Ukoliko je sve u redu, medicinska sestra izvodi vakcinaciju deteta protiv hepatita B, a ankon toga zakazuje sledeću posetu kod lekara.

Treba znati da se zakazivanje sledećeg pregleda u Savetovalištu obavlja zavisno od protokola zdravstvene ustanove (negde to radi medicinska sestra, u nekim ustanovama lekar, a u nekim Call centar). Što se tiče daljih poseta, u svakom većem Domu zdravlja, Savetovališta za odojčad – decu uzrasta nakon mesec dana, su organizovana odvojeno za zdravu i za bolesnu decu, o čemu posebno treba da vodite računa.

(izvor: knjiga “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija možete pročitati u knjizi “Treba znati još ponešto”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com. Preko iste e-mail adrese možete dobiti više informacija o najnovijoj knjizi “Najčešće nedoumice roditelja u prvoj godini života bebe”.