“Uživanje u gledanju dečije lepote i sreće, čini da moje srce bude preveliko za telo.”
Emersson

 

 

Period nakon porođaja

Termin puerperijum, u našem narodu poznat kao babinje, je period koji počinje završetkom četvrtog porođajnog doba, a traje šest do osam nedelja, nakon porođaja. Predstavlja period u kom kod porodilje iščezavaju sve promene, nastale za vreme trudnoće i porođaja. To je period kada se svi organi vraćaju u stanje kao pre trudnoće (osim materice koja, nakon porođaja, ostaje nešto veće dužine, širine i debljine, što je normalno ukoliko vam je poznat podatak da težina iste sa 70 gr,  na kraju trudnoće iznosi oko 900g.).

Takođe, babinje je period u životnom razdoblju svake žena, kada:

  • se žena navikava na novonastalu ulogu, ulogu majke
  • ostvaruje psihičko zbližavanje sa bebom
  • dolazi do nastanka regresivnih (promene na genitalnim i drugim organima) i progresivnih (zahvataju dojke koje preuzi­maju ulogu ishrane novorođenčeta) promena i dr.

Iz svih navedenih podataka, treba se dobro i pravovremeno informisati, skoncentrisati i voditi računa, na prvom mestu o sistemu organa probavnog trakta, procesu involucije materice, nezi porođajne rane, adekvatnoj ishrani, razvoju i održavanju laktacije, odmoru.

Treba znati da, nakon porođaja:

  • može doći do atonije uretera i mo­kraćne bešike i da u roku od maksimalno osam sati treba da mokrite. Zato, pomozite i olakšajte sebi i ukoliko vam se mokri neposredno nakon porođaja, a još za vreme boravka na porođajnom stolu, nemojte se ustručavati da o tome obavestite medicinsku sestru. Nasuprot tome, ukoliko se mokrenje spontano ne desi, pokušajte da ga izazovete simulacijom uz mlaz vode, a ukoliko i tada ne uspete, obratite se medicinskoj sestri po dolasku na odeljenje, koja će preduzeti sve neophodne medicinsko tehničke neinvazivne postupke. Najkasnije u roku od šest sati treba spontano mokriti, u suprotnom obavezno obavestiti medicinksku sestru na odeljenju Klinike.
  • postoji prolazana opstipacija zatvor. Kako bi se uspo­stavio normalan rad creva, porodilji se savetuje da što pre reguliše stolicu i uspostavi na taj način normalan rad creva. Ukoliko u roku od četiri dana spontano ne reguliše stolicu, najpre adekvatnom ishranom (ovsenim pahuljicama sa dodatkom usitnjenog lanenog semena, konzumiranjem suvih šljiva, kompota i sl.), onda se mogu upotrebiti supozitorije kao krajnje rešenje (najbolje koje u svom sastavu imaju glicerin) ili neko laksantno sredstvo, a do­zvoljeno u toku laktacije.
  • materica se kontrahuje – skuplja. Do skoro su u upotrebi bile kapi za skupljanje materice, prepisane od strane lekara, međutim danas se samo po potrebi daju majkama koje iz određenog razloga ne doje ili proces skupljanja materice nije na zadovoljavajućem nivou. Materica se skuplja na račun dojenja, kontaktom bebe i dojke, tako što se nadražaj prenosi na matericu. Kao posledica toga, u prvim danima, normalna pojava je blagi bol u stomaku u toku podoja, odnosno pojava ispadanja većeg ugruška krvi, nakon podoja.
  • dolazi do krvarenja iz materice, što je normalna pojava. Traje u proseku do 14 dana od porođaja i imitira jednu jaču menstruaciju, pri čemu iz materice otiče krv tzv. lohije. U slučaju pojave obilnog krvarenja, porasta telesne temperature, neprijatnog mirisa krvi na trulež, obavezno se obratiti izabranom lekaru ginekologu.
  • o razvoju laktacije je do sada mnogo pisano, ali se uvek treba osvrnuti na činjenice, da na razvoj mleka u grudima žene utiče hormonski dizbalanas, razvijenost mlečnih žlezda, adekvatna ishrana, kao i pravilna tehnika dojenja. Veličina grudi, nije u uskoj vezi sa količinom mleka u njima, iako u narodu još uvek postoji dogma da veće grudi proizvode i veću količinu mleka. Proces balansiranja, po pitanju količine mleka u grudima, traje oko dve nedelje, a proces nadolaska istog može se ubrzati grejanjem grudi (stavljanjem toplih obloga), upotrebom ječmenog slada u svakodnevnoj ishrani, unosom veće količine tečnosti (mlečnih napitaka, vode, čajeva na biljnoj bazi, sokova- negaziranih), pravilnom tehnikom dojenja i izmlazanja (češći podoji i izmlazanje nakon istog, podstiču veću razvijenost laktacije) i dr.

(izvor: knjiga “Treba znati još ponešto”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

Više informacija o promenama u organizmu i na telu nakon porođaja kod majke, možete pročitati u knjizi “Treba znati još ponešto”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com