” Čovek postaje najbliži sebi kada postigne onakvu ozbiljnost koju ima dete dok se igra.”
Heraklit

 

 

Porođaj carskim rezom

Carski rez, operativni zahvat o kom se dosta priča, ali još uvek na našim prostorima intervencija o kojoj se od strane nemedicinskog osoblja malo zna, te kao razlog nedovoljne informisanosti, često izaziva nedoumice i strah kod trudnica, kod kojih je indukovan.

Treba znati da, kao rezultat fiziološke (normalne) trudnoće, nastaje porođaj, koji se može završiti prirodnim – vaginalnim putem ili operativnim, poznatijim u narodu kao carski rez.

Šta je to carski rez?
Carski rez je akušerski operativni zahvat, kojim se završava porođaj, ali samo ukoliko, po nalogu lekara specijaliste ili ginekologa, postoji apsolutna indikacija za isti:

  • nesrazmera između ploda i karlice majke
  • nepravilan položaj ploda (kosi, poprečni)
  • hronično oboljenje majke (npr. diskus hernia, hipertenzia,…)
  • velika dioptrija i sl.

Kako se priprema za isti?
Psihofizička priprema je prva korisna stvar koju ćete učiniti za sebe, a sprovođenje iste postoji u svim većim gradovima, u okviru primarne zdravstvene zaštite. Zaboravite na savete drugarica, rođaka, kuma i ne čitajte negativna iskustva. Mislite pozitivno, a informišite se od strane stručnih lica, zdravstvenih radnika, na prvom mestu vašeg lekara od koga ćete dobiti adekvatne i neophodne informacije, a u Savetovalištu za trudnice od strane medicinske sestre možete se edukovati o detaljima prijema u porodilište, pripreme za intervenciju, oporavku nakon iste i dr.

Šta će mi trebati od dokumentacije?
Iako će vaš odabrani lekar ginekolog na vreme dati da odradite potrebne analize, nije na odmet da ih nabrojimo. Pored obavezne važeće zdravstvene knjižice, lične karte, nalaza krvne grupe i Rh faktora, trebaće vam i rezultat testa HbsAg (isti se radi u Zavodu za javno zdravlje, krajem osmog – početkom devetog meseca), nalaz laboratorije KKS, ŠUK-a, urea, kreatinin, ptt, vreme krvarenja, urin, izveštaj lekara ginekologa i interniste. Treba znati da je poželjno da laboratorijski nalazi budu što noviji, idealno bi bilo 7 do 14 dana pre VTP (verovatnog termina porođaja).

Da li se može birati anestezija?
Zavisno od ustanove gde se porađate, ali u većini ustanova – DA, o čemu se u toku devetog meseca, na informativnom pultu klinike možete raspitati. Carski rez se može obaviti uvođenjem trudnice u opštu ili u spinalnu anesteziju. Izbor anestezije je na vama, a za odabir iste odlučujete se nakon razgovora sa anesteziologom.

Da li je tačno da nakon carskog reza u prvim danima neću dojiti?
Netačno. Samo za vreme boravka u intenzivnoj nezi nećete dojiti, a samo iz razloga terapije koju primate nakon operacije i anestetika. Proces nadolaska mleka, nema veze sa operacijom, već sa razvijenošću mlečnih žlezda i disbalansom hormona nakon porođaja, kada se nivo estrogena i progesterona smanjuje, a nivo prolaktina i ositocina (hormona odgovornih za razvoj laktacije) povećava. Treba znati da jedini problem koji bi mogli imati sa dojenjem je bol u predelu reza i blagi bol u stomaku tokom podoja, a u prvim danima nakon operacije. Zašto? Iz razloga što dojite u ležećem položaju na boku, kada vas može blago zatezati predeo rane, a bol se javlja kao posledica skupljanja materice tokom dojenja.

Koliko se ostaje u bolnici nakon carskog reza?
Nakon carskog reza žene obično ostaju u porodilištu 3 do 4 dana, dok u manje frekventnim porodilištima čak i 7 dana. Postoje izvesne situacije, nisu za brigu, ali ipak iziskuju duži boravak: porast telesne temperature majke, izražajnija fiziološka žutica deteta i dr.

Kada se vade konci i da li to boli?
Spoljašnji konci se vade po nalogu lekara koji je operisao pacijentkinju, a u dogovoru sa njim, najčešće između 7 i 14 dana, najkasnije 21 dana nakon operacije, dok se unutrašnji konci resorbuju vremenom. Ekstrakcija (vađenje) se obavlja ili kod nadležnog lekara ginekologa ili kod lekara koji je izvršio operaciju, a gde će se obaviti zavisi od ustanove. Sam postupak je bezbolan, a osećaj pri vađenju istih, poredi se sa blagim kratkotrajnim osećajem grebuckanja stomaka.

Da li se nakon carskog reza krvari kao i nakon prirodnog porođaja?
Da, bez obzira na završetak porođaja, beba je bila u materici, a krvarenje iz iste podjednako je nakon obe vrste porođaja, iako postoji još uvek u nekim manje ruralnim naseljima da se nakon carskog reza ne krvari i da se mogu imati odnosi.

Kako izgleda oporavak nakon carskog reza?
Oporavak nakon carskog reza je nešto duži, nego nakon vaginalnog porođaja, a imajući u vidu da je to ipak ozbiljan hirurški zahvat – operacija. Period oporavka ne treba da vas brine. Savetuje se:

  • pridržavanje pravilne ishrane i vođenje računa o istoj – izbaciti iz ishrane napitke i hranu koja nadima, kako zbog pravovremene regulacije stolice, tako i zbog izbegavanja nadimanja (gazirane sokove, pasulj, kupus, šampinjone,…)
  • adekvatna higijena rane
  • lagane – ne naglo ustajanje iz postelje
  • pridržavanje rane – reza, prilikom kašljanja ili kijanja lagano pridržite ranu
  • nošenje komotne pamučne garderobe, posebno donjeg rublja, po mogućstvu dovoljno dubokog da prekrije i mesto reza
  • izbegavanje dizanja tereta, obavljanja kućnih aktivnosti (usisavanje, peglanje) kako bi se izbegla pojava priraslica ili nastanka hernije – bruha.

Kada treba da imam stolicu nakon porođaja i da li to smeta za rez?
Što pre regulišete stolicu nakon porođaja, biće vam lakše. Kako bi se sprečio zatvor, do kog može često doći, potrebno je jesti hranu bogatu vlaknima i piti dosta tečnosti. Najkasnije do četvrtog dana nakon porođaja, ako ne u bolničkim uslovima spontano, po dolasku kući se savetuje izazivanje iste (upotrebom ovsenih pahuljica sa lanom, primenom praškova ili supozitorija svrsishodno namenjenim za to, a dozvoljene primene u vreme dojenja).

Nega rane nakon operacije
O nezi rane vodi računa patronažna sestra, koja će svakodnevno pregledati ranu i po potrebi zbrinuti je na adekvatan način. Savetujem da i same pratite izgled rane, te da, ukoliko primetite znakove koji mogu da ukazuju na eventualnu infekciju – crvenilo oko reza, snažan bol ili iscedak iz rane – odmah kažete patronažnoj sestri ili se obratite izabranom lekaru.

Šta sa ožiljkom?
Zavisno od vrste reza, ožiljak se nalazi ili sasvim nisko u tzv. bikini zoni, da se neće videti od veša, a izuzetno retko se danas rade uzdužni rezovi (samo u hitnim i određenim situacijama). U prvih mesec-dva nakon operacije, ožiljak je veći, crveniji, ali se vremenom smanjuje i bledi, te za par meseci postaje gotovo neprimetan, ali ipak vidljiv. Ukoliko rana ne flisuje, izvađeni su konci, već nakon sedam dana možete je mazati nekim od farmaceutskih preparata na našem tržištu prisutnih za brže zarastanje, tj. izbleđivanje ožiljnog tkiva. Nemojte da vas plaši pojava tupog bola u predelu ili pri dodiru na ranu, jer je to normalno da ćete osećati u prvih par meseci, ali će isti vremenom nestati.

Sredstva protiv bolova nakon carskog reza
Po dolasku kući svaki lek treba uzbegavati, ali ako je baš potrebno za bol ili eventualni nastanak povećane temperature možete koristiti neki od analgetika na bazi paracetamola – Panadol, Febricet. Sredstva na bazi aspirina izbegavati.

(izvor: knjiga “Treba znati još ponešto”, autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija o načinu završetka porođaja, anesteziji pri porođaju i drugo, možete pročitati u knjizi “Treba znati još ponešto”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com