” Mens sana in corpore sano – U zdravom telu zdrav duh”

 

 

Intimna depilacija

 

 

Kada pričamo o pripremi za porođaj ne možemo da se ne dotaknemo i teme u vezi sa depilacijom intimnih delova tela.

Dobro je poznato da u našoj zemlji (što nije slučaj i u ostalim zemljama) tzv. bikini zona, pre porođaja mora biti higijenski čista i bez prisustva kosmatih delova, bez obzira na način završetka porođaja – prirodnim ili operativnim putem (carskim rezom).

 

Značaj depilacije bikini zone pre porođaja
Uklanjanje kosmatih delova ima širi značaj:

  • higijenski razlozi,
  • smanjenje mogućnosti urastanja malja pri zbrinjavanju porođajne/operativne rane,
  • smanjenje nastanka infakcije,
  • smanjenja mogućnosti nastanka urastanja dlake i sl.

Ako u porodilište odete nespremne medicinske sestre će vam ukloniti dlake brijačem, što kod pojedinih žena izaziva neprijatnost, a kasnije smetnje i nelagodnost pri nicanju dlaka par dana posle. Zato je naš savet da dlake uklonite depilacijom.

Depilacija hladnim ili toplim voskom?
Depilacija upotrebom toplog voska u trudnoći se ne savetuje, kako bi se izbeglo eventualno proširenje krvnih sudova male karlice. Depilacija hladnim voskom je dozvoljena i poželjna. Ako se odlučite za depilaciju prevashodno to uradite u proverenim salonima koji pružaju maksimalno čiste uslove što podrazumeva da:

  • legnete na parir za jednokratnu upotrebu,
  • dobijete papirni donji veš za jednokratnu upotrebu, koji će zakloniti najintimnije delove tela i sačuvati vaš veš od eventualnog prljanja voskom
  • najvažnije da se depilacija obavlja kvalitetnim i higijenski ispravnim voskom koji će se pred vama bacati i neće više upotrebljavati.

Savet plus: Kada je vosak kvalitetan i ako Vam depilaciju radi stručna osoba garantujemo i minimalan osećaj bola. Sve ovo će u mnogome olakšati i postporođajni oporavak.

 

Kod pojedinih žena bikini zona je osetljiva nakon depilacije, te s toga savetujemo komprese Multi-Gyn. Stavljene nakon depilacije pomažu u ublažavanju propratnih tegoba – pojave crvenila i svraba. Nose se minimum 15 minuta i duže.

Pored kompleksnog sastava, sadrže i patentirani bioaktivni polisaharid, dobijen iz unutrašnjeg lista Aloe barbadensis.

Preporuka: Kao zdravstveni radnici garantujemo higijenu na najvišem mogućem stručnom i higijenskom nivou.

 

Nika Beauty Centar

Vase Stajića 1, Novi Sad

Tel. 063/295-781 


Tekst pisale: Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra, autorka knjiga za trudnice i porodilje i Zavišić Vinka, viši fizioterapet i kozmetičar sa 15 godina iskustva u radu u medicinskim i estetskim tretmanima sa trudnicama
(kontakt e-mail: trudnocaibeba@gmail.com)