“Mens sana in corpore sano – U zdravom telu zdrav duh.”

 

Vaginalno ispiranje

Reč-dve o vaginalnom sekretu
Vagina je uvek vlažna, jer je vlažnost neophod­na za održavanje sluzokože, kao i za održavanje svih osobina tkiva vagine. Sluzokoža vagine nema žlezde, te stoga njena vlažnost ne nastaje putem sekrecije žlezda, već putem transudacije tkivne tečnosti.

Vagina je organ koji pored brojnih funkcija stvara od­branu protiv prodora stranih bakterija, kako u unutrašnje trbušne organe, tako i u samu vaginu. Normalna flora vagine sastoji se iz živih Doderlajnovih bacila (normalni „stanovnici“ vagine).

Vagina ima kiselu sredinu. pH vagine iznosi 4–4,5 i neophodan je za opstanak Doderlajnovih bacila i odbrambenu moć vagine.

Vaginalni sekret je normalna fiziološka pojava kod žena, ali vrlo često može biti izmenjen. Iz tog razloga, vaginalni sekret treba redovno kontrolisati.

Stepen čistoće vaginalnog sekreta određuje se na osnovu uzetog brisa. Uzimanje brisa je neinvazivan – bezbolan postupak, nalaz bude brzo dostupan.

Koliko grupa vaginalnog sekreta ima?
Postoji šest grupa vaginalnog sekreta. Prva i druga grupa vaginalnog sekreta se smatraju normalnom florom vagine i ne iziskuju lečenje, u trećoj se neretko mogu naći bakterije, te se treba lečiti.

Šta je važno?
Za zdravu vaginu i održavanje optimalnog pH neophodna je dobra i pre svega pravilna higijena, o kojoj posebno svaka žena treba da vodi računa za vreme menstruacije i u slučaju vaginalnih tegoba i infekcija.

Zašto odabrati Multi-Gyn Douche vaginalni Irigator?
Jedini je vaginalni irigator koji poseduje sobijen status medicinskog sredstva klase I. Takođe, registrovan je u Evropi.

Šta se postiže vaginalnim ispiranjem?
Ispiranjem se odstranjuju i spiraju ostaci izumrlih ćelija i sekret nakupljeni u udubljenjima oko grlića materice i na samom grliću materice.

Savetuje se svim seksualno aktivnim ženama za:

  • opštu vaginalnu higijenu – jedanput nedeljno ili jedanput u dve nedelje,
  • intenzivnu vaginalnu higijenu u slučaju pojačanog sekreta, neprijatnog mirisa ili promenjene boje sekreta, pojave svraba, iritacije i osećaja pečenja (2-3 puta nedeljno),
  • sprečavanje vaginalnih infekcija i kao pomoćna terapija u lečenju gljivičnih i bakterijskih infekcija (3 puta nedeljno),
  • ublažavanje vaginalnih problema i kao pomoć u lečenju vaginalnih infekcija, upotrebite irigator 2 puta dnevno u toku 5 dana.

Multi-Gyn Vaginal Douche irigator i trudnoća
Povećan i izmenjen vaginalni sekret je čest pratilac trudnoće. Ne postoje poznate ili dokazane kontraindikacije za upotrebu ovog irigatora u fiziološkoj (normalnoj) trudnoći. Ono što treba da znate je da ukoliko želite da zatrudnite, ne primenjujte irigator najmanje 24 sata posle seksualnog odnosa.

Uputstvo za upotrebu
Vaginalni irigator se može upotrebiti u bilo kom željenom položaju, dokle god tečnost za ispiranje može slobodno da otiče.

Kako se održava irigator?
Ne savetuje se iskuvavanje, niti pranje toplijom vodom od 36°C. U svrhu dezinfekcije irigator po želji možete isprati rastvorom dobijenim razblaženjem hlora i ostaviti da se osuši.

Prednosti Multi-Gyn Vaginal Douche irigatora:

  • dobar dizajn – lako se pritiska, jednom rukom,
  • jednostavno se postavlja zavrtanjem na bocu,
  • bezbedno ispiranje pri kom ne dolazi do usisavanja tečnosti nazad u bocu iz vagine,
  • ne stvara se pritisak u unutrašnjosti vagine,
  • dozvoljena primena u trudnoći.

Savet plus:  savršen je za upotrebu u kombinaciji sa Multi-Gyn Tablets šumećim tabletama (10 šumećih u vodi rastvorivih tableta u pakovanju), a mogu se upotrebiti i druge tečnosti za ispiranje.

Više informacija, kao i slikoviti prikaz kroz crteže o primeni irigatora, možete pogledati ovde.


Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra
(kontakt e-mail: trudnocaibeba@gmail.com)

– uvodni deo teksta preuzet iz knjige “Treba znati”, izvor za dalji tekst sajt 
www.oktal-pharma.rs