” Deca zaslađuju trud, ali nevolju čine još gorčom.”
Francis Bacon

 

 

Masaža u trudnoći

Dostupnost informacijama u današnje vreme putem interneta, učinila je puno toga dobrog, ali i lošeg za buduće mame. Koliko god se čini jednostavnim da jednim klikom pronadjete sve što vas interesuje, toliko nekad može biti frustrirajuće.

Trudnoća i sam period nakon porođaja su vrlo osetljivi, stoga dobra informacija od prave osobe zlata vredi. Jedno od čestih pitanja trudnica je: ” Da li je dozvoljena masaža u trudnoći? ”

Viši fizioterapeut Vinka Zavišić, koja ima dugogodišnje iskustvo u radu sa trudnicama, a i sama je majka troje dece, kaže:

“Masaža u trudnoći nije zabranjena, čak je jako neophodna. Trudnoća je period preoblikovanja tela i organizma žene. U celom procesu se bitno menja cirkulacija, limfotok, a po najviše sama građa tela koja se tokom 9 meseci priprema za rođenje bebe. Svaki period trudnoće nosi određene probleme koji se u velikoj meri mogu ublažiti masažama, ali svakako je najbolji efekat pred kraj trudnoće kada dobrom limfnom drenažom možemo u potpunosti otkloniti otoke, smanjiti bol u leđima, ublažiti bolove u nogama, uticati na anksioznost i nesanicu, ubrzati cirkulaciju.

Kroz moje višegodišnje iskustvo se pokazalo da trudnice koje redovno upražnjavaju masažu (idealno tri puta nedeljno) mnogo lakše i bolje podnose porođaj i sam oporavak nakon porođaja, jer masaža u mnogome poboljšava elastičnost kože, prokrvljenost i ishranu mišića.”

Nika Beauty Centar

Vase Stajića 1, Novi Sad

Tel. 063/295-781 


(izvor: knjiga “Treba znati od početka trudnoće do porođaja” – autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija o trudnoći, dijagnostici i još mnogo toga možete pročitati u knjizi “Treba znati od početka trudnoće do porođaja”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com