” Deca zaslađuju trud, ali nevolju čine još gorčom.”
Francis Bacon

 

Upotreba Omega-3 masnih kiselina u trudnoći i nakon porođaja (DA ili NE)

 

Da li se savetuje upotreba Omega-3 masnih kiselina u trudnoći?

Polazeći od činjenice da je majka jedini bebin izvor DHA, preporučuje se upotreba Omega-3 masne kiseline ne samo tokom trudnoće, već i tokom celokupnog perioda dojenja. U trudnoći upotreba je neophodna kako bi:

  • plod kao i tek rođeno čedo preko majke bilo snabdeveno dovoljnim količinama Omega-3
  • se obezbedio optimalan unos u trenutku kada se Omega-3 masna kiselina deponuje u neuronima mozga i fotoreceptorima.

Korist primene Omega-3 masnih kiselina tokom dojenja:

  •  Omega-3 masne kiseline imaju uticaj na kognitivne sposobnosti deteta, tj. na sposobnost prepoznavanja, razumevanja i rešavanja problema
  •   neophodne su za razvoj vida zbog velikog značaja i uticaja Omega-3 masne kiseline u razvoju ćelija mrežnjače oka.

Koje namirnice sadrže Omega-3 masne kiseline?
Pomenutih Omega-3 masnih kiselina ima u mnogim namirnicama: plavoj ribi, lososu, tuni, lignjama, semenu i ulju lana i sl. Što se tiče ribe, mana je što pored Omega-3 masnih kiselina, ribe imaju veliki procenat sadržaja žive u sebi, što uglavnom izaziva strah kod trudnica.

Po pitanju lana dobro je poznato da iz alfa linolenske kiseline lana, složenim enzimskim procesima, nastaju pomenute Omega-3 masne kiseline. Ne postoji mana niti kontraindikacija za primenu semena i ulja lana u trudnoći i periodu dojenja. Treba znati da lan utiče na probavu, regulisanje arterijskog pritiska, smanjuje rizik od nastanka depresivnog raspoloženja, snižavanje šećera u krvi  i sl.

Da li se savetuje unos Omega-3 masnih kiselina putem tableta/kapsula?
Zbog mera predostrožnosti, načina obrade ribe i sličnih postupaka, nedovoljnog unosa namirnica koje sadže pomenute kiseline, moguće je unositi i putem tableta/kapsula .

Preporuka: Kapsule su sigurne za primenu u toku trudnoće. Na tržištu ima puno preparata, a izbor je na vama. Najbolja iskustva u praksi pokazala su se sa preparatom kuće Merck- Femibion koji sadži dozu Omega-3 masnih kiselina izolovanih najnovijom tehnologijom u dozi koja zadovoljava potrebe trudnice.

Femibion 1 se koristi kada se žena priprema za trudnoću, treba piti bar 4 nedelje pre trudnoće i do kraja 12. nedelje, potom od 13. nedelje Femibion 2 do kraja perioda dojenja.

(izvor: knjiga “Treba znati od početka trudnoće do porođaja” – autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija o trudnoći, dijagnostici i još mnogo toga možete pročitati u knjizi “Treba znati od početka trudnoće do porođaja”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com