” Deca zaslađuju trud, ali nevolju čine još gorčom.”
Francis Bacon

 

Prehlada u trudnoći

Nagle promene temperature, za čak i do 10°C dnevno, dovele su kod ljudi do pojava prehlada i blažih simptoma gripa, praćenih kašljem i ne retko porastom telesne temperature.

Većina trudnica, kao i majki koje doje decu, su u brizi i skoro svakodnevno se susrećem sa pitanjima tipa – šta da popijem za glavobolju, temperaturu, kašalj, koji čaj smem da pijem i dr. Kako ponaosob ne bih svakom odgovarala, potrudila sam se da napišem par rečenica koje će vam koristiti.

Prvo i osnovno što treba da znaju trudnice i mame je da u trudnoći upotreba lekova može da predstavlja problem, jer većina prolazi kroz placentu (posteljicu) i na taj način stiže do ploda. Dobro je poznato da se u prva tri meseca trudnoće odvija proces organogeneze, kada treba izbegavati primenu svih lekova, osim ukoliko lekar nije indikovao.

Treba znati da, u slučaju da lekar prepiše terapiju, lek će biti onaj koji je ispitan i nema teratogeno – štetno dejstvo na plod. Primenjene doze lekova u trudnoći su uglavnom minimalne, a vremenski period lečenja treba da je što kraći.

Poboljšanje imuniteta
Povećajte upotrebu C vitamina svakodnevnim unosom voća i povrća bogatog istim (limun, grejpfrut, zelena salata, spanać). Stari narodni lek, u vidu kaše ili soka, konzumirajte u toku dana: izrendajte svežu cveklu, prelijte sokom od limuna, izrendajte u to jabuku, šargarepu, celer i zasladite kašikom meda.

Koje lekove koristiti za temperaturu i bolove?
Od lekova se preporučuju preparati na bazi Paracetamola – Febricet i Panadol, u dozi maksimalno do tri tablete u toku dana. Za veću od preporučene doze konsultujte lekara.

Bolovi u grlu i kašalj
Nije širok spektar septoleta na našem tržištu, a primenjivih u trudnoći, ali se svakako zna da septolete belog sleza mogu da smanje iritaciju grla. Takođe, može pomoći ispiranje grla čajem od žalfije (ne i pijenje) i upotreba starog, dobrog, ispitanog i u širokoj primeni šerbeta – napravljenog sa vodom ili mlekom, koji je dobar za kašalj, kako suv tako i produktivan.

Koje čajeve i u kojoj količini piti?
Čajevi, iako dobri kao antioksidansi, preporučuju se u rinfuzi (može i u filter kesicama, ali im je tada dejstvo nešto umanjeno). Treba znati da je posebno važna i dobra priprema, kako ne bi izgubili dejstvo – poklopiti potopljen čaj u vreloj vodi i ostaviti da stoji minimalno tri, a maksimalno pet minuta. Bezbedni i čak preporučljivi čajevi u danima prehlade su čaj od šipka (koji je bogat vitaminom C), čaj od kamilice i lipe (možete napraviti i mešavinu ova tri). Ukus čaja možete poboljšati dodatkom žutog šećera, meda, limuna ili grejpfruta. U slučaju mučnine i povraćanja probajte čaj od đumbira. U toku dana savetuje se maksimalno dve do tri šolje čaja.

Koje čajeve izbegavati u periodu trudnoće i dojenja?
Zna se od davnina da čajeve sa velikim procentom kofeina treba izbegavati, a to su u prvom redu crni i zeleni čaj. Treba znati da nosi svi čajevi bezbedni u trudnoći, kao i da neki mogu dovesti do pojačanog i ubrzanog rada srca, pojave kontrakcija, bolova u stomaku, dijareje, a neki čak i utiču na plod tako što izazivaju kontakcije materice, kao što je čaj od zove, hibiskusa, peršuna, nevena, žalfije, kantariona, lista maline i anisa.

Koje sredstvo upotrebiti za nos?
Najbolje sredstvo i savet je inhalacija sa čajem od kamilice ili fiziološkim rastvorom, od kapi preporuka – hipertonični rastvor morske vode, koji je pogodan za upotrebu u trudnoći i periodu dojenja.

Bronhitis kod trudnica i majki koje doje
Efikasan recept koji smete primenjivati u trudnoći i tokom dojenja: 500 gr guščije masti i 450 gr meda pomešati i ostaviti u frižideru. Svako jutro pojesti po jednu supenu kašiku na prazan stomak.

Takođe, inhalacija čajem od kamilice ili fiziološkim rastvorom sa par kapi Pantenola nikad nije na odmet.

(izvor: knjiga “Treba znati od početka trudnoće do porođaja” – autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija o trudnoći, dijagnostici i još mnogo toga možete pročitati u knjizi “Treba znati od početka trudnoće do porođaja”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com