” Deca zaslađuju trud, ali nevolju čine još gorčom.”
Francis Bacon

 

Varicele

Šta je varicela?
Varicelozna ospa ili u narodu poznate ovčije boginje, spadaju u grupu infektivnih virusnih oboljenja, praćenih izbijanjem ospe.

Šta izaziva varicelu?
Virus koji izaziva varicelu je iz grupe herpes virusa, te s toga može da izazove dve vrste manifestacija po koži – ovčije boginje u vidu ospe ili herpes zoster. Spada u bolesti dečjeg doba. Treba znati da i odojče može da oboli.

Kako se prenosi varicela?
Bolest se kao i sve druge virusne infektivne bolesti prenosi kapljičnim putem: kijanjem, kašljanjem, preko čaše, priborom za jelo, ređe dodirom.

Kada je zarazan bolesnik?
S obzirom da su ovčije boginje praćene izbijanjem ospe, bolesnik je zarazan dan do dva pre izbijanja ospe kao i u stadijumu kada je ospa u stadijumu kraste koja se kasnije sasušuje i otpada.

Da li mogu više puta u životu da dobijem varicele?
Osoba koja je preležala varicelu u detinjstvu ne može ponovo da oboli, ali može da dobije neretko više puta u životu herpes zoster izazvan istim virusom.

Šta ako trudnica oboli od varicele ili herpes zoster virusa?
Zavisi u kom period trudnoće se inficira. Ukoliko je to u prvom trimestru, može doći do ozbiljnih komplikacija kod ploda, te kasnije deca mogu imati neurološke problem. Takođe, varicele su opasne ako ih trudnica nije preležala i ako ih dobije 10 – 15 dana pred porođaj, jer tada bez obzira na način porođaja može dobiti i dete.

Šta ako je trudnica preležala ove boginje?
Ukoliko je trudnica preležala u detinjstvu varicelu, može, mada izuzetno retko (ukoliko bude u kontaktu s osobom koja ima boginje) da dobije herpes zoster.

Šta je herpes zoster?
Herpes zoster predstavlja reinfekciju – ponovljenu infekciju varicela koji se nakon preležane varicele pritaji u ganglionima i usled pada imuniteta, smanjene otpornosti organizma reaktivira nervnim putem, zaustavlja se na jednom nervu i jednostrano ga zahvata. Kao posledica toga javljaju se promene na koži  praćene prvenstveno pojavom svraba, a potom bola i osećaja toplote, nakon čega dolazi do pojave kraste.

Treba znati da bol na mestu gde je bio herpes zoster može biti dugotrajan i trajati par meseci.


(izvor: knjiga “Treba znati od početka trudnoće do porođaja” – autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija o trudnoći, dijagnostici i još mnogo toga možete pročitati u knjizi “Treba znati od početka trudnoće do porođaja”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com