“Nema boljeg ulaganja za bilo koju zajednicu od sipanja mleka u bebe.”
Winston Churchill

 

 

Anemija se ne sme ignorisati

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, procenjuje se da je oko 40 odsto trudnih žena širom sveta anemično. Pretpostavlja se da je bar polovina ovih anemija uzrokovana nedostatkom gvožđa. Naime, trudnicama je potrebna dodatna količina gvožđa i folne kiseline da bi zadovoljile sopstvene nutritivne potrebe, ali i potrebe fetusa u razvoju.

Plod (fetus) za izgradnju tkiva, ćelija i hemoglobina, treba izvesnu količinu gvožđa, koje on prirodno „oduzima” od majke. Zato se i dešava da trudnice obično postaju anemične u drugoj polovini trudnoće jer se tada povećavaju bebine potrebe za gvožđem. Redovna i izbalansirana ishrana najbolji je način da se u organizam unesu neophodne količine gvožđa. Međutim, to je često nemoguće, pa bi trebalo koristiti adekvatnu dopunu svakodnevnoj ishrani, dijetetske proizvode na bazi gvožđa.

Ukoliko na vreme otkrijete da imate blagu anemiju i počnete sa terapijom nadoknade gvožđa, nemate razloga za brigu. Ipak, ukoliko zanemarite simptome ili rezultate analiza krvi, može doći do težeg oblika anemije, a time i do komplikacija (prevremeni porođaj, zastoj u razvoju ploda i slično).

Dakle, anemija se ne sme ignorisati. Gvožđe je od velike važnosti kako za buduće mame, tako i za njihove bebe. Ono doprinosi normalnom stvaranju crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, kao i transportu kiseonika u telu. Zajedno sa nekim vitaminima B kompleksa (B6 i B12), doprinosi i smanjenju umora i iscrpljenosti. Ukoliko pored gvožđa odabrani suplement sadrži i bakar, znajte da će on da doprinese normalnom transportu gvožđa u organizmu.

Britanska kompanija Vitabiotics proizvodi novu generaciju nutrijenata za jačanje krvne slike – Feroglobin® B12, koji obezbeđuje organizmu optimalnu dnevnu količinu gvožđa, sa visokim stepenom resorpcije i iskorišćenosti. Pored organskog gvožđa, Feroglobin®  B12 sadrži i vitamine B kompleksa, folnu kiselinu i minerale kao što su cink i bakar. Ono što je kod ovog proizvoda posebno značajno jeste da ne stvara mučninu, što je problem velikog broja preparata gvožđa.

Feroglobin kapsule nose oznaku „Slow Release”, što znači da imaju postepeno oslobađanje. Naime, svaka granula je posebno modifikovana tako da oslobađa gvožđe u različito vreme, ne odjednom, što utiče na bolju apsorpciju i iskoristljivost kako gvožđa, tako i drugih minerala i vitamina. Odlično se podnose, ne boje zube ni stolicu, ne ostavljaju metalni ukus u ustima, a ne sadrže ni gluten. Dovoljno je uzeti jednu kapsulu na dan i uzeli ste potrebnu dozu gvožđa, folne kiseline, cinka, bakra i vitamina B12 za stvaranje eritrocita. Svakako, izbegavajte da gvožđe pijete s mlekom, jer kalcijum sprečava da se gvožđe apsorbuje.

Zbog izbalansiranih minerala i vitamina koji zajedno učestvuju u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, Feroglobin® B12 je odavno „osvojio“ Englesku, a i u Srbiji drži prvo mesto već treću godinu za redom kao najprodavaniji suplement u kapsulama na bazi gvožđa (prema podacima agencije IMS za 2016, 2017, 2018).

Borba sa malokrvnošću je dugotrajan proces, te iako se rezultati često mogu uočiti već nakon mesec dana korišćenja dodatka ishrani, preporuka je da primenu treba nastaviti minimum 3-6 meseci, jer tek u tom periodu dolazi do popunjavanja depoa gvožđa.

Više o preparatu Feroglobin možete pročitati ovde.

Više informacija o trudnoći možete pročitati u knjizi “Treba znati od početka trudnoće do porođaja”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com