“Sa svakom novorođenom bebom svet se rađa iznova.”  Grey

 

 

 

Amniocenteza

Test podrazumeva uzimanje plodove vode koja okružuje bebu.

Tečnost sadržu bebine ćelije koje se šalju u laboratoriju radi dalje analize. Ovaj test se zove amniocenteza.

Ukoliko postoji povećani rizik da imate dete sa hromozomskim anomalijama ili genetskim oboljenjem, biće Vam ponuđeno testiranje tokom trudnoće.

 

 

Ovaj test će biti ponuđen u slučaju da:

  • je Vaš skrining test pokazao da imate povišen rizik da imate dete sa Daunovim (Down) sindromom
  • je tokom ultrazvučnog pregleda viđeno nešto što bi moglo da sugeriše neki problem
  • ste imali prethodnu trudnoću ili dete sa genetskim problemom
  • Vi ili Vaš muž/partner imate neko genetsko oboljenje ili postoji istorija u porodici o genetskom oboljenju
  • ste imali prekid trudnoće zbog genetskog problema
  • sa sigurnošću želite da znate da li Vaše dete ima neke hromozomatske anomalije

Amniocenteza nam neće otkriti strukturalne anomalije (kao na primer spinu bifidu) fetusa ili ploda. Strukturalne anomalije mogu se otkriti tokom ultrazvučnog pregleda.

Kako se radi amniocenteza?
Amniocenteza se radi od 16 nedelje trudnoće. Intervencija se sprovodi pod stalnom kontrolom ultrazvuka. Tankom iglom se prolazi kroz trbušni zid majke, potom kroz zid materice da bi se dospelo do amnioske šupljine, odakle se uzima 10-20 ml tečnosti.

Koliki je rizik od amniocenteze?
Amniocenteza ima mali rizik od spontanog pobačaja. Jedna u 200 žena koje imaju test će imati spontani pobačaj zbog same procedure. Ukoliko bolujete od neke infekcije, kao na primer HIV-a, hepatitisa B ili hepatitisa C, neophodno je da informišete svog doktora, jer je pre nego što odlučite da imate amniocentezu potrebna dodatna nega.

Da li je amniocenteza bolna?
Većina žena opisuje svoje iskustvo nešto slično vađenju krvi.

Šta se dešava nakon amniocenteze?
Sama procedura traje nekoliko minuta, nakon čega ćemo Vas zamoliti da ostanete na klinici još 15-20 minuta, potom možete ići kući. Preporučujemo odmor narednih 24 sata. Ukoliko je Vaša Rh grupa negativna, biće Vam ponuđen anti-D imunoglobulin nakon procedure, da bi se sprečio razvoj antitela protiv bebinih krvnih ćelija. Nakon procedure mali broj žena ima osećaj bola sličan menstrualnim bolovima. Ovo nije neuobičajeno i obično spontano prestane nakon dan-dva.

Neuobičajeni simptomi nakon amniocenteze:

  • curenje vode iz vagine
  • krvarenje iz vagine
  • bol u vidu kontrakcija
  • povišena temperatura

Ukoliko osetite bilo od kojih gore navedenih simptoma neophodno je da se odmah javite lekaru.

Kada ću dobiti rezultat?
Dužina čekanja rezultata zavisi od indikacije zašto je amniocenteza rađena, obično do dve nedelje. Važno je da porazgovarate sa Vašim lekarom koji će Vam objasniti detalje. Važno je da nas obavestite na koji način bi želeli da saznate Vaš rezultat (lično, telefonom ili e-mailom). Ukoliko želite da Vaš rezultat saopštimo Vašem mužu/partneru potrebno je da nam pismeno date saglasnost.

Šta se dešava ako je rezultat patološki?
Ukoliko postoji bilo kakav problem, bićete kontaktirani telefonom i zamolićemo Vas da ponovo dođete u kliniku. Doktor će Vam saopštiti nalaz i dati relevantne informacije, da biste bili u mogućnosti da izaberete pravilnu odluku za Vas i Vašu bebu.

(Autor: Mr sci. med. Taita Stojilković, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista prenatalne genetike i fetalne medicine, stručni saradnik specijalističke ginekološke i akušerske ordinacije dr. Ilić i specijalne ginekološke bolnice Genesis Novi Sad)