“Beba se rađa sa potrebom da bude voljena – i nikad ne preraste tu potrebu.”
Frank Howard Clark

 

 

Biopsija horionskih čupica

 

 

Biopsija horionskih čupica (chorionic villi sampling – CVS) je invazivna metoda uzimanja malog uzorka placente radi rane dijagnostike hromozomopatija.

Ukoliko imate povećani rizik da imate dete sa hromozomskim anomalijama ili genetskim oboljenjima, biće Vam ponuđeno testiranje tokom trudnoće.

Ukoliko želite da se prenatalna dijagnostika obavi u prvom trimestru, biće Vam ponuđena biopsija horionskih čupica – CVS.

 

 

Kome će ovaj test biti ponuđen:

  • ako je Vaš skrining test pokazao da imate povišen rizik da imate dete sa Daunovim (Down) sindromom
  • ako je tokom ultrazvučnog pregleda viđeno nešto što bi moglo da sugeriše neki problem
  • ako ste imali prethodnu trudnoću ili dete sa genetskim problemom
  • ako Vi ili Vaš muž/partner imate neko genetsko oboljenje ili postoji istorija u porodici o genetskom oboljenju
  • ako ste imali prekid trudnoće zbog genetskog problema
  • ako sa sigurnošću želite da znate da li Vaše dete ima neke hromozomatske anomalije

CVS nam neće otkriti strukturalne anomalije (kao na primer spinu bifidu) fetusa ili ploda. Strukturalne anomalije mogu se otkriti tokom ultrazvučnog pregleda.

Kako se radi CVS?
CVS se radi posle 11 nedelje trudnoće. Iglom se prolazi kroz trbušni zid majke, potom kroz zid materice da bi se dospelo do placente. Mali uzorak placente se uzima, koji se potom šalje u laboratoriju radi dalje analize. Cela procedura se odvija pod nadzorom ultrazvuka.

Horionske čupice u osnovi imaju isti hromozomatski i genetski materijal kao i plod, te se mogu iskoristiti za prenatalnu dijagnostiku.

Kod malog broja žena CVS je nemoguće uraditi zbog položaja placente, u tom slučaju ponudićemo Vam opciju za amniocentezu.

Koliki je rizik od CVS?
CVS ima mali rizik od spontanog pobačaja. Jedna u 200 žena koje imaju test će imati spontani pobačaj zbog same procedure. Ukoliko bolujete od neke infekcije, kao na primer HIV, hepatitis B ili hepatitis C neophodno je da informišete svog doktora, jer je dodatna nega potrebna pre nego što odlučite da imate CVS.

Da li je CVS bolna procedura?
Postupak se izvodi u lokalnoj anesteziji.

Šta se dešava nakon CVS?
Sama procedura traje nekoliko minuta, nakon čega ćemo Vas zamoliti da ostanete na klinici još 15-20 minuta, potom možete ići kući. Preporučujemo odmor narednih 24 sata. Ukoliko je Vaša Rh grupa negativna, biće Vam ponuđen anti-D imunoglobulin nakon procedure, da bi se sprečio razvoj antitela protiv bebinih krvnih ćelija. Nakon procedure mali broj žena ima osećaj bola sličan menstrualnim bolovima. Ovo nije neuobičajeno i obično spontano prestane nakon dan-dva.

Neuobičajeni simptomi nakon CVS:

  • curenje vode iz vagine
  • krvarenje iz vagine
  • bol u vidu kontrakcija
  • povišena temperatura

Ukoliko osetite bilo od kojih gore navedenih simptoma neophodno je da se odmah javite lekaru.

Kada ću dobiti rezultat?
Dužina čekanja rezultata zavisi od indikacije zašto je CVS rađen, obično u roku od 48 sati. Važno je da porazgovarate sa Vašim lekarom koji će Vam objasniti detalje. Važno je da nas obavestite na koji način bi želeli da saznate Vaš rezultat (lično, telefonom ili e-mailom). Ukoliko želite da Vaš rezultat saopštimo Vašem mužu/partneru potrebno je da nam pismeno date saglasnost.

Šta se dešava ako je rezultat patološki?
Ukoliko postoji bilo kakav problem, bićete kontaktirani telefonom i zamolićemo Vas da ponovo dođete u kliniku. Doktor će Vam saopštiti nalaz i dati relevantne informacije, da biste bili u mogućnosti da izaberete pravilnu odluku za Vas i Vašu bebu.

(Autor: Mr sci. med. Taita Stojilković, specijalista ginekologije i akušerstva, subspecijalista prenatalne genetike i fetalne medicine, stručni saradnik specijalističke ginekološke i akušerske ordinacije dr. Ilić i specijalne ginekološke bolnice Genesis Novi Sad)