” Žena ima dve svoje misije na Zemlji, da bude majka i da bude supruga. Ona je od prirode stvorena da bude majka, a samo je ljudskim zakonima naterana da bude supruga.”
Jovan Dučić

 

 

Utvrđivanje trudnoće

Postoje nesigurni, verovatno i sigurni znaci trudnoće, ali u svakom slučaju, izostanak menstrualnog ciklusa je prvi parametar na osnovu kog se većina žena javlja lekaru.

Izostanak ciklusa ne predstavlja uvek pouzdan znak da je došlo do začeća. Na tržištu su prisutni mnogi testovi za ranu detekciju trudnoće, ali treba znati da je najpouzdaniji metod nivo beta HCG-a iz krvi i pregled lekara ginekologa.

Iako postoje mnogobrojni testovi, najsigurnija metoda je dijagnostika od strane izabranog lekara ginekologa. Savetujem da se najranije obratite ginekologu, ukoliko je prošlo minimum dve nedelje od izostanka menstruacije.

Postojanje trudnoće utvrđuje se:

  • na osnovu anamneze (podataka koje ćete reći lekaru)
  • pregleda
  • putem biohemije (vađenja krvi i dokazivanja prisutnosti beta Hcg) i dr.

Pri prvoj poseti odabranom lekaru ginekologu, lekar će nakon razgovora sa vama izvršiti manuelni – ručni pregled i ultrazvučni pregled.

Nakon što je od strane izabranog lekara ginekologa dijagnostikovana trudnoća dalje sledi: uzimanje lične i porodične anamneze, ultrazvučni pregled, kolposkopski pregled i Papanikolau test (ukoliko nije rađen u prethodnih šest meseci), određivanje stepena čistoće vaginalnog sekreta (po potrebi se uzima i cervikalni bris), merenje arterijskog krvnog pritiska i telesne mase medicinska sestra u savetovalištu, a potom dalje analize – analiza krvi, broj eritrocita u krvi, vrednost hemoglobina u krvi, glikemija i urina, određivanje krvne grupe i Rh faktora, test na HIV – Elisa test.

(izvor: knjiga “Treba znati od početka trudnoće do porođaja” – autor Slađana Crvenkov, viša medicinska sestra)

 

Više informacija o trudnoći, dijagnostici i još mnogo toga možete pročitati u knjizi “Treba znati od početka trudnoće do porođaja”, koju možete poručiti putem naše e-mail adrese: trudnocaibeba@gmail.com